Het woord eerlijk hoor ik te vaak en vaak begrijp ik niet zo goed wat ermee wordt bedoeld. Eerlijke kleuren, eerlijk eten, eerlijke kleding, eerlijk hout…
Wanneer ik iemand hoor praten over eerlijke producten denk ik in eerste instantie aan producten die blijkbaar oprecht, loyaal, of waarachtig zouden moeten zijn. Maar dát kan helemaal niet… Loyale producten? Hooguit een verzekering? Maar die is dan weer niet oprecht… 😉
In tweede instantie zouden de producten dan rechtvaardig, billijk of juist moeten zijn. Wellicht moeten we het in deze richting zoeken? Rechtvaardige producten, dat zijn vast producten die iets moeten rechtvaardigen. Waarschijnlijk ontvangen de producenten van deze producten een “eerlijke” prijs van de afnemers.
Eerlijk, wat mij betreft een modewoord.
Verder is eerlijk één van de meest misbruikte woorden in onze taal en het valt me op dat het vaak in de negatieve vorm wordt gebruikt.
Kinderen vinden iets al heel snel “niet eerlijk”.De scheidsrechter is oneerlijk, buitenlandse verkiezingen verlopen niet eerlijk en er is veel spraken van oneerlijke concurrentie. Vreemd hè? We leren onze kinderen dat ze altijd eerlijk moeten zijn, een scheidsrechter is er om de wedstrijd eerlijk te laten verlopen, verkiezingen zijn per definitie democratisch en dus eerlijk en concurrentie is toch eigenlijk altijd eerlijk?
Eerlijkheid staat gelijk aan betrouwbaarheid maar mijn ervaring is dat als je altijd eerlijk bent naar anderen je al snel wordt gekwalificeerd als iemand die het hart op de tong draagt. Hoewel dat laatste me, eerlijk gezegd, niet zo veel kan schelen.
Ik geef u graag wat mee om, nu de avonden vroeg vallen, over na te denken. Dat doe ik met één van de mooiste uitspraken die ik ken: Eerlijk duurt het langst, vandaar dat vele mensen zo gauw klaar zijn.